© 2018 - 2019 by Sax4Pax, with support of Netstarter

Make music, not war

    "Pax Sax"   

Omschrijving

 

Adolphe Sax & Cie maakt een limited edition van 193 saxofoons uit omgesmolten granaathulzen van WO 1. Granaathulzen zijn gemaakt uit messing, het basismateriaal voor saxofoons. Van eind 2018 tot begin 2019 organiseerden we een nationale inzamelingsactie om voldoende granaathulzen te verzamelen voor dit project. In samenwerking met de Nederlandse afdeling van het Duits bedrijf Aurubis werden de hulzen gerecycleerd en omgesmolten tot nieuw plaatmateriaal. 

"Pax Sax"

 

Er komt een speciale gravure op de saxofoon, de IJzertoren en “Pax-poort” afbeeldend (Diksmuide). Daaronder een impressie van de Tyne Cott begraafplaats, een Britse soldaat bij het graf van zijn gevallen kameraad. Op de voorgrond de Dodengang. Op de saxofoon komt ook de Bijbeltekst die als inspiratie diende voor deze saxofoon. Op de zijkant van de saxofoon zal een gravure van de Menenpoort (Ieper) aangebracht worden, waar elke avond de Last Post weerklinkt.

 

Het ontwerp van de gravure werd samen uitgewerkt met een Venezolaanse kunstenares die gevlucht is uit haar land voor de politieke onrust en het geweld.

De inleg van de toetsen, die normaal van parelmoer zijn, zullen gemaakt worden uit het hout van een kolf van een Lee Enfield, hét geweer van de Britse strijdkrachten tijdens WO1. Op de hals van de saxofoon zal een klein schildje worden aangebracht, gemaakt van aarde uit de Dodengang, “doordrenkt met het bloed der gevallenen”. 

De Britse kunstenares Scarlett Raven zal een speciale poppy flower ontwerpen die aangebracht zal worden op de "Pax Sax". Met behulp van een app zal door augmented reality de saxofoon tot leven komen.

 

Lancering 

 

De saxofoons zullen ten vroegste vanaf september 2019 gefaseerd opgeleverd worden, in de periode van ongeveer 1 jaar. We willen extra mensen in dienst nemen en opleiden om dit project op een nog kortere termijn op te kunnen leveren. De saxofoon zal 5000€ kosten.

 

Op 7 februari 2019 trappen we de pre-order/crowdfunding af voor dit project. Op 11 november 2019 wilden we, mits we toestemming kregen, onder de Menenpoort, door 4 twaalfjarigen, de Last Post laten spelen op exemplaren van de Pax Sax. Dit laatste is echter niet gelukt.

 

De opbrengst van 3 saxofoons gaat integraal naar 3 goede doelen die binnenkort zullen voorgesteld worden.